kieliszki do wina

Każdy kieliszek liczy się – jakie są rodzaje kieliszków do wina i jak je używać?

przez Dawid Lipiec

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że za pomocą kieliszków do wina można wpłynąć na jego smak i aromat. Jak widać, nie decydują one wyłącznie o walorach estetycznych. Nawet jeśli ktoś ma dobrej jakości wino, ale podaje je w nieumiejętny sposób, to nie uzyska pożądanego efektu. Alkohol powinien oczywiście zostać dopasowany do menu, czyli rodzaju serwowanych potraw. Wszystko ma tworzyć spójną całość. Staje się to szczególnie istotne podczas uroczystego posiłku. 

Jakie będzie odpowiednie szkło do wina? Czym kierować się przy zakupie?

Mogłoby się wydawać, że wybór kieliszków do wina jest kwestią indywidualnych preferencji. Okazuje się jednak, że w praktyce wygląda to nieco inaczej. Poszczególne rodzaje win pasują do określonego typu szkła. Wystarczy wejść do sklepu, aby zobaczyć, jak jest wiele opcji do wyboru. Można przebierać w kształtach kieliszków. Znaczenie ma nawet kolor szkła. Do określenia koloru alkoholu najlepiej nadaje się oczywiście przezroczysty kieliszek. Jeżeli jednak komuś zależy na podaniu trunków w nieszablonowym szkle, to warto wybrać kieliszki kryształowe lub z bogatymi zdobieniami szlifowanymi. 

Jeśli ktoś stawia na minimalizm, ceni sobie prostotę, to może śmiało zdecydować się na eleganckie szklanki. Świetnie sprawdzają się także kieliszki na nóżce. W ich przypadku należy zadbać o to, aby komfortowo się trzymało je w dłoni. Przy okazji warto także wyposażyć się w naczynie do serwowania wina. Rewelacyjne nadaje się do tego karafka. Na smak alkoholu duży wpływ ma jego odpowiednie napowietrzenie przed podaniem. Z tego właśnie powodu najlepszym rozwiązaniem będzie przelanie wina z butelki do karafki. Obecnie w sklepach dostępne są rozmaite zestawy. Składają się na nie przeróżne naczynia i akcesoria do wina. 

Jakie wybrać kieliszki do wina?

W przypadku czerwonego wina świetnie sprawdzają się kieliszki w kształcie tulipana. Jest to klasyka, która nadaje się idealnie. Duża czasza zwężająca się w górnej części zapewnia sporo powierzchni do tego, aby aromaty z wina mogły zostać uwolnione. Trunek pod wpływem powietrza staje się delikatniejszy. Można liczyć na podbicie jego walorów smakowych. Warto też mieć na uwadze, że w przypadku starszych trunków najlepsze są duże kieliszki. Z kolei do wina białego należy sięgać po mniejsze naczynia. Wynika to z jego delikatniejszego zapachu. Należy wobec tego ograniczyć kontakt trunku z powietrzem. Pojawia się pytanie, jakie będzie idealny kieliszek. Dobrym wyborem jest szkło wysokie, smukłe, z wąską czaszą. Za pomocą takiego kieliszka możliwe staje się zatrzymanie aromatu w winie przez dłuższy czas. 

Najlepsze będzie szkło z długą nóżką, która zapewni komfortowe trzymanie. Zaletą tego rozwiązania jest także to, że pozwala się cieszyć schłodzonym alkoholem przez dłuższy czas. Kolejną kwestią jest dobór kieliszków do wina musującego i szampana. Dawniej nie wyobrażano sobie podawania szampana w niczym innym niż pucharek z szeroką i płaską czarą. Musiał mieć on obowiązkowo wysoką nóżkę. Nie jest to jednak zbyt dobre rozwiązanie pomimo tego, że takie naczynie prezentuje się bardzo efektownie. Minusem jest jednak szybkie ulatnianie się aromatu wina. Znikają również bąbelki w błyskawicznym tempie. Zdecydowanie lepszym wyborem jest kieliszek z wąską czaszą. Szkło ma mieć długie i proste ścianki. W ten sposób wino musujące zachowa przez dłuższy czas swoje cenne walory. 

Co warto wiedzieć podczas wybierania kieliszków do alkoholu? Co ma szczególne znaczenie? 

Podczas wybierania kieliszków do wina czerwonego można spotkać się z dwoma podtypami. W sprzedaży znajdują się szkła typu burgund, czyli z czaszą przypominająca kształtem gruszkę. Charakterystyczne dla tego typu kieliszków jest także to, że krawędzie rozszerzają się ku górze w niewielkim stopniu. Innym rozwiązaniem będą kieliszki typu bordeaux. Cechuje je pękata i wysoka czasza. Z kolei krawędzie zwężają się coraz bardziej ku górze. Podczas wybierania kieliszków do wina zawsze powinno się zwracać uwagę na konstrukcję nóżki. Interesować powinna przede wszystkim jej długość, która decyduje o wygodzie trzymania naczynia w dłoni. Jeśli nóżka będzie wystarczająca wysoka, to nie trzeba dotykać czaszy. Mogłoby się wydawać, że nie ma to większego znaczenia. W praktyce jest jednak czymś istotnym. 

Kontakt szkła z ciepłą ręką sprawia, że alkohol zmienia swoją temperaturę. Jak wiadomo, powinna być ona odpowiednia do tego, aby cieszyć się pożądanym smakiem. Temperatura go zmienia. Można jednak tego uniknąć przypadku kieliszków do wina z długą nóżką. Kolejną kwestią będzie pojemność szkła. Ma być ono wystarczająco duże do tego, aby nie było problemu ze swobodnym zamieszaniem alkoholu bez obawy o jego rozlanie. Koneserzy wina doskonale wiedzą, jak duże znaczenie ma wykonywanie tej czynności. To właśnie podczas mieszania uwalnia się piękny aromat wina. Można wobec tego cieszyć zmysł węchu unikalnymi zapachami. Nie bez znaczenia będzie również kwestia estetyki. Kieliszki powinny zostać właściwie dobrane do siebie, aby wszystko na stole pasowało. 

Zobacz także:  Kamperem po winnicach: Niesamowite podróże przez winiarskie krajobrazy

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej