Wino powinno zostać odpowiednio dobrane do potrawy, aby stworzyć spójną całość, dodać wyrazistości jedzeniu. Pojawia się wobec tego pytanie, jakie trunki pasują do ryb, poszczególnych gatunków mięsa, owoców morza, serów, wędlin itd.
Spis treści
Dobieranie wina do potraw: Praktyczne wskazówki
Najważniejsze w przypadku wyboru trunku jest oczywiście branie pod uwagę swoich indywidualnych preferencji, bo zadowolenie staje się kwestią priorytetową. Jeśli ktoś nie lubi danego wina, to nie ma sensu po nie sięgać. Kolejną kwestią jest to, aby zadbać o właściwy kontrast alkoholu z potrawą. Nic nie może wzajemnie się zagłuszać, tłumić walorów smakowych. Świetnie sprawdza się łączenie lekkiego wina z ciężką i aromatyczną potrawą.
Można również zdecydować się na coś zupełnie innego, czyli na dobieranie trunku na zasadzie podobieństwa. Oznacza to, że do ciężkiej potrawy podaje się ciężkie wino. W przypadku serwowania tylko jednego gatunku dobiera się je do głównej potrawy. Jeżeli danie zawiera sos, to właśnie do niego powinno się dopasować trunek. Warto też wiedzieć, że wina nie podaje się do potraw z octem, z wyjątkiem octu balsamicznego. Istotne jest także to, że trunki wytrawne i kwaśniejsze są serwowane w pierwszej kolejności, głównie przed posiłkiem.
Smakowy taniec: Idealne połączenia wina i potraw
Białe, rześkie wino rewelacyjnie sprawdza się z daniami lekkostrawnymi, więc można śmiało serwować je do sałatki, owoców morza, smażonego kurczaka. Jeżeli białe wino ma intensywny aromat, to idealnie nadaje się do mniej wyrazistego jedzenia typu drób, wieprzowina, warzywa, pierogi. Białe wina słodkie, deserowe są idealną opcją do deserów, czyli przykładowo lodów, owoców. Jeżeli ktoś decyduje się na elegancką kolację, to można mu polecieć wino musujące białe lub różowe. Będzie to wspaniała opcja do dań zawierających grzyby i do sufletów. Do potraw wzbogaconych o zioła i owoce morza idealnie sprawdzi się wino różowe, lekkie.
Z kolei wariant o pełniejszym smaku można łączyć przykładowo z cielęciną, wieprzowiną i warzywami. Dobrze zbudowane wino czerwone to rozwiązanie polecane do posiłków pikantnych, dań makaronowych, kremowych zup, duszonych mięs, potraw z dodatkiem octu. Lekkie wino czerwone służy do wzmacniania smaku, dlatego warto podawać je z sałatkami, drobiem, warzywami. Nie brakuje w sprzedaży czerwonego wina pikantnego, mocnego, z dużą zawartością alkoholu. Warto zestawiać je z czymś równie intensywnym i ostrym, aby uzyskać pożądany efekt. Tego typu trunek pasuje do steków, gulaszu, wędzonych ryb, dojrzałych serów, gorzkiej czekolady.
Wino na specjalne okazje: Podpowiedzi dla smakoszy
Na specjalne okazje warto wybierać wysokiej jakości trunki, najlepiej dojrzałe, starsze. Jeżeli nie zna się upodobań gości, to najbezpieczniej postawić na coś uniwersalnego, czyli na wino słodkie, popularne. Godne polecenia będą rozpoznawalne trunki Sauternes, Porto, Cherry, Tokaj lub Eiswein. Oczywiście wszystko zależy od tego, jakie serwuje się potrawy.
W przypadku dań wytrawnych zaleca się wybierać trunki o niskiej kwasowości, obfitujące w nuty owocowe. Im mniej minerałów i tanin, tym lepiej, bo taki alkohol jest łatwiejszy w odbiorze dla podniebienia. Można również zdecydować się na klasykę, czyli Chablis lub wino beczkowe Chardonnay. Kobiety zazwyczaj preferują wina różowe, które mają aromat kwiatowo-owocowy.
Czerwone czy białe wino: Kiedy stosować które?
Jako że białe wina są lżejsze, to zawsze podaje się je w pierwszej kolejności, czyli przed posiłkiem. Rewelacyjnie odnajdują się w przypadku potraw rybnych, przygotowanych z białego mięsa. Białe wino zaleca się schładzać przed podaniem, ale tylko w niewielkim stopniu. Będzie świetnym rozwiązaniem w przypadku serwowania deski serów i wędlin. Jeżeli potrawa powstała na bazie kurczaka, indyka, cielęciny lub innego rodzaju białego mięsa, najlepsze będzie białe wino półwytrawne.
W przypadku wątróbki poleca się podanie białego wina półsłodkiego, słodkie także jest dobrym wyborem. Z kolei lekkie wino czerwone rewelacyjnie współgra z mięsem czerwonym, wędlinami i serami, smażonymi rybami. Natomiast dojrzałe czerwone wino to idealna opcja do dań na bazie dziczyzny, wyrazistych smaków serów pleśniowych. Jest jeszcze wino różowe, odpowiednie do deseru.
Doskonałe wino dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej
Kuchnia śródziemnomorska jest uznawana za bardzo zdrową, dominują w niej owoce, warzywa, tłuste ryby, owoce morza. Sięga się po białe mięso, rośliny strączkowe, produkty pełnozbożowe, nabiał. Dużą popularnością cieszy się także wino, które towarzyszy podczas posiłku. Podbija walory smakowe zjadanych potraw, pobudza trawienie, dostarcza szeregu antyoksydantów.
Wino podaje się także podczas gotowania, bo pozwala na dodanie wyrazistości jedzeniu. Nie bez powodu Grecja, Hiszpania i Włochy słyną z produkcji najlepszych trunków. Za pomocą czerwonego wina wytrawnego można przykładowo zmiękczyć mięso, przez co łatwiej je strawić. Białe wino wytrawne i półwytrawne rewelacyjne nadaje się do zup. Można także śmiało dodawać je do potraw przygotowanych na bazie owoców morza, deserów i sosów.