beczka na wino

Sztuka przechowywania wina: Jak dbać o swoją kolekcję?

przez Dawid Lipiec

Jeśli wino ma zachowywać swoje walory smakowe i aromatyczne przez długi czas, to musi być właściwie przechowywane. Pojawia się jednak pytanie, jakie są optymalne warunki. Jest wiele czynników, które wpływają na to, jak smakuje i pachnie trunek. Zadbać należy przede wszystkim o optymalną temperaturę i wilgotność, to samo dotyczy światła. 

Podstawowe zasady przechowywania wina: Temperatura, wilgotność, światło

Bardzo ważną kwestią w przypadku wina jest to, aby było ono przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Nie powinna ona podlegać dużym wahaniom, bo wpływa na walory smakowe alkoholu. Przyjmuje się za optymalną temperaturę przechowywania wina od 12 do 14 stopni Celsjusza. Będzie można liczyć na łatwe zaserwowanie go i zapewnienie odpowiednich warunków do dojrzewania. Warto też od razu zaznaczyć, że znaczenie ma rodzaj trunku, bo wina czerwone powinny leżakować w cieplejszym otoczeniu niż białe, różowe i musujące. 

Te pierwsze najlepiej zachowują swoje właściwości w temperaturze od 14 do 16 stopni Celsjusza. Z kolei wina białe zaleca się trzymać w miejscu schłodzonym od 10 do 12 stopni. Z kolei wina różowe najlepiej smakują, jeśli leżakują w temperaturze od 9 do 10 stopni. Najchłodniej powinno być w przypadku win musujących, czyli od 6 do 9 stopni Celsjusza. Znaczenie ma także właściwa wilgotność otoczenia, czyli na poziomie od 60 do 75%. Alkohol nie lubi światła, jest ono całkowicie zbędne, przyspiesza proces jego starzenia. 

Zobacz także:  Wino z czarnej porzeczki – co warto o nim wiedzieć?

Jakie są najlepsze sposoby przechowywania butelek wina?

Prawdą jest, że wina nie powinny być narażone na działanie zmiennej temperatury, to samo można powiedzieć o przeciągach. Trzeba zadbać o stałe warunki otoczenia w miejscu przechowywania trunków. Należy też zapewnić dostęp do świeżego powietrza, bo w niewietrzonych pomieszczeniach, w których panuje zaduch, dochodzi do niekorzystnych zmian w walorach smakowych wina

WinnicaLidla

Uważać należy także na to, aby nie doszło do wyschnięcia korka, co wiąże się z utlenianiem wina. Trzeba liczyć się nawet z tym, że trunek może się zepsuć, co byłoby oczywiście ogromną stratą. Jeżeli nie ma możliwości przechowywania wina w pomieszczeniu pozbawionym okien, to pozostaje je zasłonić. W przeciwnym razie dojdzie do wytrącenia się w winie siarki pod wpływem działania światła. 

Przechowywanie wina przez długie lata: Kluczowe czynniki sukcesu

Pamiętać należy o tym, aby nie wystawiać wina na działanie promieniowania słonecznego, dotyczy to także sztucznego oświetlenia. Najlepiej będzie umieścić butelki w miejscu zacienionym, pomieszczeniu rzadziej użytkowanym. Powietrze w nim nie może być zbyt suche, za duża wilgotność także się nie sprawdzi. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że warunki otoczenia wpływają na stan korka, czyli pośrednio na smak samego wina i okres jego przydatności do spożycia. 

Bardzo ważne jest to również, aby jak najrzadziej poruszać butelkami. Drgania mają niekorzystny wpływ na trunek, dlatego potrząsanie nim jest czymś niepożądanym. Istotną kwestią będzie również to, aby korek butelki zawsze pozostał zanurzony w winie. Wymaga to wobec tego właściwego ułożenia butelek, czyli zainwestowania w odpowiednie półki i stojaki. 

Inwestycje w wino: Jak chronić i cieszyć się swoją kolekcją?

Niektórzy myślą, że dobrym miejscem do przechowywania wina jest lodówka, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. W przypadku chęci schłodzenia alkoholu, który ma zostać zaserwowany, jak najbardziej sprawdzi się takie rozwiązanie. Nie będzie ono jednak optymalne przy długotrwałym przechowywaniu. Temperatura w lodówce jest za niska, a jej drzwi są często otwierane i zamykane. Wiąże się to z wahaniami temperatury, wstrząsami i wibracjami. Ma to niestety niekorzystny wpływ na dojrzewający alkohol, ale na tym problemy się nie kończą. 

Zobacz także:  Pyszny grzaniec bezalkoholowy na zimowe wieczory

Trzeba też pamiętać, że korek pochłania zapachy z jedzenia, które zostało umieszczone w lodówce. Niestety nie pozostanie to obojętne dla smaku wina, dlatego zdecydowanie lepiej będzie umieścić butelki w spiżarni lub w piwnicy. Dopiero po otwarciu trunek może zostać schowany do lodówki, ale nie powinien pozostać w niej przez więcej niż kilka dni. W przypadku wina inwestycyjnego można pomyśleć o skorzystaniu z usług profesjonalnych firm, które zajmują się przechowywaniem alkoholu. Zapewniają optymalne warunki, można także liczyć na ubezpieczenie wina. 

Od piwnicy do spiżarni: Wybierz odpowiednie miejsce na przechowywanie wina

Piwnica i spiżarnia to świetne miejsca do przechowywania wina. W piwnicy panują idealne warunki, mikroklimat sprzyja stopniowemu dojrzewaniu alkoholu. Jeśli ktoś nie może pozwolić sobie na takie rozwiązanie, to alternatywą będzie winiarka, czyli specjalna chłodziarka do wina. Możliwe staje się ustawienie konkretnej temperatury w poszczególnych komorach, co pozwala na dostosowanie jej do konkretnych rodzajów alkoholi. 

Kolejnym udogodnieniem stają się amortyzatory, które chronią butelki z winem przed drganiami. Zaletą są również przyciemniane szyby, dzięki którym zawartość winiarki jest należycie chroniona przed promieniowaniem słonecznym i sztucznym światłem. W sprzedaży znajdują się także piwniczki ogrodowe do przechowywania wina, które są świetnie zaizolowane, zapewniają optymalną wilgotność powietrza i niezmienną temperaturę.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej