Domowe, ręcznie przygotowywane produkty spożywcze cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Jak się jednak okazuje, nie chodzi tu tylko o samą żywność, lecz coraz częściej produkujemy w domach również alkohole. Od dawna w ten sposób wykonywane są np. piwa, lecz ostatnimi czasy coraz więcej osób decyduje się również na robienie wina. Jak się okazuje, idealnym owocem do takiego domowego trunku może być czarna porzeczka. Dlaczego warto robić wino w domu, a także jakie korzyści daje wykorzystanie czarnej porzeczki?
Spis treści
Dlaczego warto robić domowe wino?
Zanim przejdzie się do tego, jakie konkretnie składniki są potrzebne, aby zrobić wino z czarnej porzeczki, a także jaki jest sposób jego przygotowania, warto się najpierw zastanowić nad tym, jakie są konkretnie korzyści w samodzielnym robieniu wina. Czy nie lepszym pomysłem będzie kupowanie go gotowego w sklepie?
Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że robienie wina samodzielnie jest po prostu bardzo opłacalne. Dobrej jakości trunek tego rodzaju może kosztować od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych. Za tę sumę spokojnie uda się kupić wszystkie potrzebne akcesoria do samodzielnego robienia wina.
Kolejną bardzo dużą zaletą samodzielnego robienia wina w domu jest fakt, że ma się pełną świadomość, co znajduje się w jego składzie. Oznacza to, że takie wino jest po prostu zdrowsze, ponieważ ma się pewność, że nie ma w nim niepotrzebnych, często niezdrowych dodatków.
Na koniec zauważyć trzeba, że jest to po prostu rewelacyjne hobby, które pozwala czuć ogromną satysfakcję, że wykonuje się coś samemu i nie jest się zależnym od dużych firm i winnic.
Czy wino z czarnej porzeczki jest dobre?
Jak więc widać nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że samodzielne robienie wina w domu to naprawdę ogromne zalety. Warto się teraz zastanowić nad kolejną sprawą, czyli wykorzystywanym do takiej produkcji owocem. Czy czarna porzeczka będzie dobrym wyborem? Czy wykonywanego z niej wino jest dobre w smaku?
Na samym początku dowiedzieć się trzeba, że wszystkie wina przygotowane samodzielnie w domu smakują o wiele lepiej. Wynika to ze świadomości tego, co się w nich znajduje i czego się użyło do produkcji. Domowe wino pozbawione jest sztucznych dodatków, stabilizatorów i konserwantów, które zaburzają naturalny smak wina. Czy czarna porzeczka jest dobrym wyborem na takie wino i poprawi jeszcze bardziej jego smak? Jak się okazuje zdecydowanie tak, ponieważ wino z tego owocu charakteryzuje się bardzo aromatycznym smakiem, a także piękną barwą. Jest to wynik umiejętnego odciskania moszczu, co rzecz jasna wymaga pewnej wprawy. Czarna porzeczka charakteryzuje się naturalną cierpkością, co zapewnia niezwykle intensywny smak wina. Oczywiście można ten aspekt regulować poprzez podawanie podczas procesu przygotowywania wina odpowiedniej ilości cukru. Klasyczne wino z czarnej porzeczki jest winem deserowym.
Składniki potrzebne do zrobienia domowego wina z czarnej porzeczki
Skoro wiadomo już, że czarna porzeczka będzie doskonałym wyborem na główny składnik domowego wina, warto się teraz zastanowić, co jeszcze oprócz tego owocu będzie potrzebne. Jakie są najważniejsze składniki i akcesoria, które trzeba mieć, zanim przystąpi się do pracy nad winem?
Wszystko oczywiście zależne jest w tym wypadku od tego, jak dużo wina chce się zrobić, lecz w domowych warunkach najlepiej wykorzystywać klasyczny, uniwersalny przepis. Do wykonania wina potrzebne zatem będą 4 kilogramy czarnej poprzeczki, 5 litrów wody, 2 kilogramy cukru, a także 1 kilogram rodzynek. Oprócz tego należy jeszcze wyposażyć się w balon, czyli charakterystyczne szklane naczynie, do procesu fermentacji przydatny będzie gumowy korek wyposażony w rurkę, a także wężyk do ściągania.
Sposób przygotowania wina
Od czego trzeba zacząć przygotowywanie własnego domowego wina z czarnej porzeczki? Na samym początku wymagane jest odpowiednie przygotowanie głównego składnika. W tym celu należy owoce oczyścić z szypułek, dokładnie je umyć, a następnie rozgnieść np. tłuczkiem. Tak powstały moszcz należy następnie połączyć z posiadanymi rodzynkami, dokładnie wymieszać oraz całość zasypać posiadanym cukrem. Oczywiście ilość cukru jest zależna od smaku wina, który chce się uzyskać. Konkretna proporcja jest więc uzyskiwana metod prób i błędów, lecz na ogół zaleca się, aby zachować proporcje 5:2:4 dla owoców, cukru i wody, którą należy całość zalać.
Gdy uzyska się tak przygotowane owoce, należy teraz pozostawić je w zimnym i najlepiej zacenionym miejscu na około 8 dni. To właśnie w tym czasie zachodzić będzie proces fermentacji owoców.
Po 8 dniach należy przecedzić powstałe wino i zlać je do przygotowanych wcześniej butelek. Po ich zamknięciu trzeba je teraz pozostawić na okres minimum 3 miesiące, aby spokojnie przeleżakowały. Po tym czasie otrzymuje się gotowe do picia wino z czarnej porzeczki.