Wino Choya jest japońskim winem śliwkowym, które w Japonii uznawane jest za skarb narodowy. Wino produkowane jest na bazie Umeshu, czyli japońskiego likieru, który produkowany jest z owoców ume. Ume jest owocem moreli, który bogaty jest w potrzebne człowiekowi składniki mineralne, takie jak potas, witamina C, wapń czy kwasy owocowe. Owoce ume charakteryzują się działaniem prozdrowotnym, tzn. niwelują zmęczenie, wzmacniają i oczyszczają organizm i pomagają przy zaburzeniach snu. Swój wyśmienity smak Umeshu zawdzięcza kwasom cytrynowym, które zawarte są w owocach ume. Japońskie wino Choya zazwyczaj cechuje się zawartością alkoholu od 9% do 17%. Wszystko zależy od rodzaju wina np. Choya Sake, Kokuto czy Old Years.
Jak pić Choyę?
Choya jest uniwersalnym winem. Oznacza to, że można ją spożywać przed posiłkiem, w trakcie i po posiłku. Jej właściwości prozdrowotne pomagają przy trawieniu pokarmów. Znakomicie sprawdzi się jako aperitiff, a dzięki swojej słodyczy idealnie się sprawdzi z dodatkiem kostek lodu w upalne letnie dni. Choya świetnie komponuje się z mniej wyrazistymi potrawami. Ten japoński alkohol to wybitny dodatek do ryb i owoców morza. Słodycz tego wina wspaniale się wkomponuje w pikantną kuchnię azjatycką i zrównoważy moc kapsaicyny. Popularnym dodatkiem do japońskiego sushi jest właśnie wino Choya, które podkręca walory smakowe tej potrawy. Wybitny posmak Umeshu pochodzi od kwasu cytrynowego, który znajduje się w owocach, a orzeźwiający smak pobudza apetyt. Umeshu zawiera kwas jabłkowy i bursztynowy. Idealnie orzeźwia i regeneruje po ciężkim dniu w pracy. Choya z kilkoma kostkami lodu sprawdzi się wspaniale z dodatkiem zielonej herbaty lub soku pomarańczowego.
Poniżej kilka przepisów na świetne drinki:
1. Choya sparkling
– Składniki: jedna część Choya + dwie części wody sodowej.
– Wykonanie: Należy wymieszać Choya z wodą sodową w wysokiej szklance. Można dodawać lód.
2. Choya Gin
– Składniki: siedem części Choya + trzy części ginu
– Wykonanie: należy wymieszać Choya z ginem i podawać w kieliszku martini. Opcjonalnie można dodać lód.
3. Choya Kamikaze
– Składniki: 15 ml Choya, 30 ml wódki, 15 ml soku z limonki
– Wykonanie: należy dodać Choye, wódkę, sok z limonki i lód do miksera, a następnie dobrze wstrząsnąć. Podawać w kieliszku martini.
4. Choya Szampan
– Składniki: 60 ml Choya + 60 ml szampana.
– Wykonanie: Należy wlać Choya do kieliszka i uzupełnić szampanem. Można podawać z lodem.
5. Choya Mojito
– Składniki: 45 ml Choya, 2 łyżeczki brązowego cukru, 8 listków mięty, 2 ćwiartki limonki, woda sodowa.
– Wykonanie: Należy zmiksować w shakerze brązowy cukier, liście mięty i ćwiartki limonki, a następnie dodać Choya i odrobinę wody sodowej.
Gdzie kupić wino Choya?
Jak wiadomo jest to wino z kraju kwitnącej wiśni. Jednakże bez problemów można je dostać w sklepach wielkopowierzchniowych. Jest tam niewielki wybór. Najlepszą opcją jest skorzystanie z usług sklepów internetowych, które takie wina sprowadzają regularnie do Polski. Na stronach sklepów internetowych znajdziemy większy wybór wina, a także opis każdego z nich. Pomoże to wybrać alkohol, który trafi w nasze gusta i preferencje. Znajdziemy tam alkohol od różnych producentów, o różnych smakach i dodatkach i o różnej zawartości alkoholu. Cena wina choya waha się od 10 złotych za najtańsze egzemplarze do 100 zł za butelkę alkoholu wyższej jakości.
Podsumowując, wino Choya to świetny wybór w letnie, upalne wieczory, aby się schłodzić. Dodatkowo choya cechuje się działaniem prozdrowotnym i jest wspaniałym dodatkiem do potraw.