aperol spritz

Aperol Spritz – najważniejsze informacje

przez Dawid Lipiec

Nie od dziś wiadomo, że wiele rzeczy, które nosimy, jemy czy też pijemy, wynika z mody. To właśnie ona rządzi gustami i zwyczajami ludzi. Ostatnimi czas niezwykle popularne stało się przykładowo picie drinku Aperol Spritz. Zanim jednak udamy się do restauracji i zamówimy sobie taki drink, warto się nieco o nim dowiedzieć. Czym jest więc Aperol Spritz, jaki jest jego smak, pochodzenie, a przede wszystkim jak się go powinno podawać?

Czym jest Aperol Spritz?

Od czego powinno się więc zacząć? Rzecz jasna na początek dowiedzieć się trzeba, czym jest ten drink i skąd on tak właściwie pochodzi. Co sprawiło, że stał się on tak bardzo popularny na całym świecie?
Być może nie każdy o tym wie, lecz Aperol Spritz to drink, który powstał we Włoszech, a konkretniej mówiąc w Wenecji. Dopiero po latach rozprzestrzeniał się i zdobywał większą popularność na północy Włoch i dalej w Europie. Kiedy konkretnie powstał? Jest on stosunkowo młody, ponieważ pojawił się na rynku dopiero w latach 50 ubiegłego stulecia. Zainspirowany został mieszanką białego wina oraz wody sodowej, która była bardzo popularna w Wenecji.

Aperol i Prosecco — co trzeba wiedzieć?

Skoro już wiadomo, czym jest Aperol Spritz, warto się teraz dowiedzieć, czym charakteryzują się jego najważniejsze składniki. A są nimi oczywiście dwa napoje, czyli Aperol oraz Prosecco.
Aperol jest słodkim likierem, który produkowany jest z pomarańczy, goryczki, rabarbaru oraz ziołowego wyciągu. Cechuje się on bardzo charakterystyczną pomarańczową barwą.
Drugim bardzo ważnym składnikiem tego drinka jest oczywiście Prosecco. Jest to wino musujące, które cechuje się bardzo delikatnym smakiem. Najczęściej wino to podawane jest jako aperitif, do sałatek czy też dań opartych na owocach morza.

Przepis na Aperol Spritz

Skoro już wiadomo, czym są dwa najważniejsze składniki drinka Aperol Spritz, warto się teraz dowiedzieć, jaki jest na niego szczegółowy przepis. Czy można taki drink zrobić samodzielnie w domu?
Jak się okazuje, możliwe jest to bez większych problemów, ponieważ wszystkie składniki można swobodnie dostać na rynku, a ich właściwe zmieszanie jest kwestią jedynie proporcji. Jak się one prezentują?
Jak się okazuje, oprócz dwóch wymienionych już wyżej składników, czyli Aperolu i Prosecco, dodatkowo należy mieć wodę gazowaną. W jakich proporcjach powinno się je mieszać? Przyjmuje się, że najlepszy efekt osiągnie się, jeśli każdego ze składników doda się w proporcji 1/3.
Po zmieszaniu trzech najważniejszych składników poleca się zastosowanie jeszcze jakiegoś dodatku. Najlepiej sprawdza się tu plasterek pomarańczy lub oliwka.

WinnicaLidla WinnicaLidla

Jak podawać Aperol Spritz?

Na sam koniec dowiedzieć się trzeba oczywiście tego, jak podawać Aperol Spritz, kiedy będzie on najlepszą propozycją i do czego pasuje. Kiedy i jak serwować ten drink?
Jak każdy aperitif, Aperol Spritz powinien być podawany na początku posiłku, jeszcze przed jego rozpoczęciem. Aperol z uwagi na swój słodkawy smak powoduje, że jedzenie staje się smaczniejsze, a także ma działanie pobudzające apetyt.
Jak każdy doskonale wie, ludzie powszechnie kierują się wyglądem, jeśli chodzi o jedzenie czy też napoje. Warto więc zadbać o to, aby drink ten prezentował się odpowiednio atrakcyjnie pod względem wizualnym. Szczególnie mocno poleca się w tym wypadku duże kieliszki do wina.
Na sam koniec dowiedzieć się jeszcze trzeba, do czego tak właściwie pasuje ten drink. Jak można się bez trudu domyślić, jest on idealnym połączeniem z kuchnią włoską. Świetnie pasuje do makaronów, lecz także do owoców morza.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej