Strona główna » Blog » Prosecco – dlaczego warto po nie sięgnąć?

Prosecco – dlaczego warto po nie sięgnąć?

przez Dawid Lipiec

Wino ma bogatą historię sięgającą tysięcy lat. To najpopularniejszy napój alkoholowy na świecie. Ludzie mają różne opinie, jeśli chodzi o preferowane wino. Niektórzy uwielbiają czerwone wina do wytrawnych dań, a inni białe wina do przekąsek. Jeszcze inni preferują słodkie alkohole, które świetnie komponują się z deserami. Odkąd w sklepach pojawiło się prosecco, stało się hitem wśród wielu osób. Jakie są rodzaje prosecco? Ile ono kosztuje? Gdzie najlepiej je kupić? Na te oraz na wiele więcej pytań odpowiedzi znaleźć można poniżej.

Co warto wiedzieć o prosecco?

Jednym z najpopularniejszych rodzajów wina jest proseco, czyli

słodki, deserowy napój alkoholowy, często używany jako dodatek do lodów i innych włoskich deserów. Zazwyczaj prosecco powstaje w wyniku fermentacji winogron takich jak te z Pinot Nero czy Chardonnay. Jednak niektórzy producenci rozpoczęli produkcję prosecco z innymi odmianami winogron, takimi jak choćby: ada, carnauba czy freisa. Prosecco to zdecydowanie najlżejsza wersja, która jest wytwarzana w bardzo podobnych warunkach co wina czerwone. W restauracjach jest ono zwykle podawane do lekkich dań, takich jak: owoce morza i drób.

Prosecco Biedronka

W popularnym dyskoncie można kupić kilka rodzajów prosecco. Klienci często nie wiedzą, co wybrać, dlatego też poszukują sprawdzonych informacji na temat tego, które prosecco jest najlepsze. Warto wiedzieć, że prosecco może być białe lub różowe, musujące oraz stołowe, słodkie, wytrawne lub półwytrawne. Warto jednak podkreślić, że nawet wytrawne prosecco nie smakuje tak, jak wytrawne czerwone wino, tzn. nie jest cierpkie i ciężkie. Na półkach znaleźć można także wino z nutą owoców, jak i z nutą kwiatową. Prosecco z niższej półki zazwyczaj jest zakręcane, natomiast z wyższej półki posiada korek. Prosecco nie musi być leżakowane jak inne wina, ponieważ nie musi być poddawane fermentacji w butelkach jak inne rodzaje wina. Zamiast poddawać się fermentacji, prosecco przechodzi naturalny proces karbonatyzacji podobny do tego, w jaki butelkuje się szampana. Prosecco może być butelkowane na poziomie około 18 procent ABV (alkohol objętościowo) z naturalnym procesem karbonizacji, który tworzy bąbelki w butelce, a nie w samej butelce. Proces ten nazywany jest floraturą i zachodzi naturalnie podczas procesu butelkowania. Z tego powodu prosecco nie ma ograniczeń – można się nim cieszyć o każdej porze dnia, nie tracąc przy tym świeżości i smaku.

Warto postawić na dobre winko

Ponieważ prosecco jest lekkim, orzeźwiającym winem, które można spożywać przez cały rok, jest idealnym napojem na przyjęcia lub specjalne okazje. Dobrze komponuje się z wieloma potrawami, ponieważ nie jest zbyt słodkie ani mocne – po prostu pasuje do każdego dania. To sprawia, że ​​jest to również idealna opcja na imprezy plenerowe, ponieważ nie zawiera aż tak dużo alkoholu, ale nadal smakuje wybornie z różnym jedzeniem, takim jak choćby: świeże owoce lub przystawki (warzywa i mięso). Warto pić je dobrze schłodzone! W upalne dni prosecco smakuje najlepiej.

Zobacz też inne artykuły

Ambasadorwin.pl © 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Skontaktuj się z nami: kontakt@ambasadorwin.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. OK Dowiedz się więcej