potrawy do wina

Jakie wina pasują do grilla? Poradnik dla miłośników wina i kuchni

przez Dawid Lipiec

Wiosna wiąże się z rozpoczęciem sezonu grillowego. Można komfortowo przyrządzać pyszne potrawy na świeżym powietrzu. Świetnym dodatkiem do nich jest wino. Ogromny wybór sprawia, że aż trudno zdecydować się na jeden trunek. Warto wiedzieć, że poszczególne rodzaje win pasują do konkretnych dań. Nieco inny alkohol sprawdzi się w przypadku dań mięsnych, serowych, warzywnych. Warto wiedzieć, jak dobrać właściwe wina czerwone i białe, aby podkreślić walory danej potrawy. 

Jakie wino najlepiej pasuje do grillowanych potraw? 

Na ruszt można wrzucić niemalże wszystko. Podstawę stanowią kiełbasy i mięso, ale możliwości jest oczywiście więcej. Istotne będzie także to, aby dobrać odpowiednie dodatki. Znajdują się wśród nich wina białe i czerwone. Wybór nie powinien być jednak przypadkowy. Znaczenie ma intensywność aromatu. W przypadku potraw grillowanych trzeba liczyć się z wyrazistym smakiem. Mięso jest zwykle marynowane. Nie brakuje również sosów, które wzmacniają walory smakowe. Jeżeli komuś zależy na dobraniu idealnego wina, to powinien oprzeć się na wyrazistości danej potrawy. 

Zasada jest taka, aby do lekkich dań wybierać wina delikatne w smaku. Z kolei do tłustego jedzenia rewelacyjnie sprawdzi się cięższy trunek. Jeśli ktoś preferuje lekkie potrawy wegetariańskie z grilla, to rewelacyjnie sprawdzi się wino białe w wersji wytrawnej. Można także śmiało sięgać po wina musujące wytrawne. Do warzyw, sałatek i serów rewelacyjnie nadaje się szczep o owocowym charakterze. Sałatka od razu smakuje lepiej, gdy popija się do niej soczyste, orzeźwiające wino. Uniwersalne jest wino musujące, które może być białe lub różowe. Niektórzy traktują je jako deser. 

Idealne wina do grilla, czyli jakie? 

W przypadku grillowanego, delikatnego mięsa najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po dobrze zbudowane białe wino. Do lekko doprawionych dań pasuje chardonnay, pinot gris, tempranillo. Jeśli jednak ktoś podaje mocno doprawione potrawy, to działa zasada kontrastu, czyli serwuje się lekkie czerwone wino. Rozwiązanie to sprawdzi się w przypadku ryb, drobiu, szaszłyków mięsnych. Z kolei do kiełbasek, steków i burgerów najlepsze są dobrze zbudowane czerwone wina, dojrzewające w beczkach. Jak wiadomo, tłuste i ciężkie potrawy powinny być popijane czymś wyrazistym. Spora ilość przypraw i sosów wręcz tego wymaga. Jeżeli ktoś preferuje mięso ze słodkim sosem, to można mu śmiało polecić wino z delikatną słodyczą. 

Oczywiście nie trzeba opierać się na tych wskazówkach. Zawsze warto eksperymentować i próbować różnych rozwiązań. Każdy ma przecież inne preferencje, dlatego najlepiej kierować się własnym gustem. Po wino sięga się nie tylko po to, aby podnieść walory smakowe potraw. Warto też wiedzieć, że poprawiają one trawienie, sprzyjają wzmożonemu wydzielaniu enzymów trawiennych. Oczywiście wino to nie jedyne rozwiązanie, można sięgać także po trunki, które nie zawierają alkoholu. 

Do wyboru jest wiele win bezalkoholowych, to samo można powiedzieć o piwach. Innym rozwiązaniem będzie lemoniada, rewelacyjnie sprawdzi się także herbata mrożona. Do grillowanych potraw pasują również naturalne soki. Niezbyt dobrym pomysłem będą jednak słodkie napoje, to samo można powiedzieć o gazowanych tonikach. Są one zbyt wyraziste, przez co wręcz tłumią smak grillowanego jedzenia. 

Jakie wino wybrać do grillowanych potraw? 

Do delikatnych przekąsek świetnie sprawdza się białe wino. Kurczak i indyk idealnie smakują w połączeniu z winem wytrawnym lub półwytrawnym białym. Można wobec tego śmiało zaserwować pinot blanc, chardonnay. Do kruchego i delikatnego mięsa pasują wyśmienicie. Jeśli ktoś lubi dania grillowane w wersji na słodko lub ostro, to zdecydowanie lepiej nadaje się wino czerwone. Często wybór pada na pinot noir. W przypadku grilla dużą popularnością cieszą się z takie przysmaki jak karkówka i żeberka. Najlepiej pasuje do nich czerwone wino, które poprawia trawienie. Trzeba pamiętać o tym, że tego typu jedzenie zawiera sporo tłuszczu, jest ciężkostrawne. Polecieć można jako dodatek wina wytrawne z nutką kwasową. Trochę kwasowości wraz z tłuszczem tworzy idealne zestawienie. W sklepie należy szukać przede wszystkim bordeaux, cabernet. 

Dopasuj trunek do potrawy 

W przypadku dań rybnych możliwości są ogromne, pasuje do nich niemalże każdy trunek. Można przebierać w winach białych i czerwonych. Owoce morza również mogą znaleźć się na grillu, to samo dotyczy innych egzotycznych pyszności. Mogłoby się wydawać, że łatwo je przyrządzić, ale w praktyce bywa z tym różnie. Pojawia się wobec tego pytanie, jakie wino najlepiej będzie pasować do owoców morza. Idealne jest lekkie białe wino. Można również sięgnąć po szampana. Jeśli ktoś nigdy do tej pory nie miał okazji spróbować owoców z grilla, to pora to zmienić. Rewelacyjnie sprawdzają się jako przekąski. Można śmiało położyć na ruszcie banany, truskawki i nawet jabłka. Do owocowych deserów wspaniałym rozwiązaniem są wina słodkie i półsłodkie. Wielu osobom spodoba się także połączenie owocowej słodyczy z musującym trunkiem. 

Zobacz także:  Muscat – Historia, odmiany i zastosowanie

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej