Winnica

Wybieramy idealne wino: Przewodnik po regionach i odmianach

przez Dawid Lipiec

Wybór odpowiedniego wina do posiłku to już połowa sukcesu. Smak spożywanych potraw staje się wyrazisty i niepowtarzalny. Jakie wina warto znać, by podkreślić wyjątkowy charakter spotkania, a z potraw wyciągnąć ich najlepsze aromaty? 

Winnice Toskanii: odkryj sekrety chianti i brunello

Włosi mają jedne z najbardziej charakterystycznych winiarni na świecie. Nie ma chyba osoby, która nie umiałaby docenić win pochodzących z Toskanii takich jak chianti, które ma specyficzny rubinowy kolor. Zdecydowany smak, w którym można wyczuć nutę wanilii oraz przewagę czerwonych owoców, która kojarzy się z wieczornymi spotkaniami towarzyskimi. 

Chianti idealnie współgra z potrawami mięsnymi i sosami. Można je również wypróbować do klasycznych potraw polskich. Świetnie będzie smakowało z pieczenią, dziczyzną, kiełbasą czy schabem.

Brunello to kolejne wino, które pochodzi z pól Toskanii i jest produkowane z winogron odmiany sangioves. Ma intensywny, korzenny smak. Można wyczuć pieprz, cynamon oraz nutę wanilii. Często wyczuwalny jest wiśniowy i śliwkowy aromat.

WinnicaLidla
WinnicaLidla

Brunello idealnie łączy się z potrawami cięższymi. Czerwone mięso w sosach, wędliny, grzyby czy dojrzałe sery będą smakowały wybornie wraz z brunello.

Wielka Francja: od Bordeaux do Burgundii

Bordeaux to drugi, po Langwedocji, region, w którym uprawa wina jest na tak wysokim poziomie. Winnice te znajdują się nad oceanem atlantyckim, na południowo-zachodnim wybrzeżu Francji. Łagodny klimat, wiatr znad oceanu oraz odpowiednie nachylenie zboczy, a także rzeki, które stabilizują zarówno temperaturę, jak i wilgotność powietrza powodują, że winogrona mają niepowtarzalny smak. 

Wino Bordeaux najczęściej powstaje z trzech szczepów Cabernet Sauvignion, Merlot, Cabernet Franc. Charakterystyczny smak powstaje poprzez mieszanie tych szczepów, a także starzenie w beczce. 

Warto pamiętać, że o ile włoskie Chianti powstaje wyłącznie jako wino czerwone, tak wino Bordeaux można skosztować zarówno w wersji czerwonej, jaki i białej.

Mówiąc o winach produkowanych we Francji, nie można zapomnieć o Burgundii, która jest kolejnym regionem słynącym z produkcji win. „Burgundy” to najczęściej wytrawne wina czerwone, które powstają na bazie winogron pinot noir i białe wina chardonnay. 

Wina burgundzkie są bardzo zróżnicowane. Można znaleźć wina lekkie, ale również spotykamy wina wysoko kwasowe. Burgundczycy uszlachetnili proces produkcji win poprzez fermentację w beczce oraz fermentację malolaktyczną, której poddawane są wina białe.

Hiszpańskie smaki: Rioja, Ribera del Duero i nie tylko

Hiszpania to kolejny kraj, który ma duże znaczenie na mapie winiarstwa. Nie sposób zapomnieć o winie Rioja, które charakteryzuje się smakiem dojrzałych czereśni, wiśni oraz śliwy. Bardzo charakterystyczne są nuty żurawiny, kokosa, kawy oraz ziół, na przykład koperku.

Wina Rioja charakteryzują się długością dojrzewania. Wina najkrócej dojrzewające będą najbardziej owocowe. W dłużej dojrzewających można wyczuć nutę wanilii oraz przypraw. 

O ile wina pochodzące z Rioja rozpoczynają swoją historię już w czasach rzymskich, tak Ribera del Duero ma stosunkowo krótką historię.

Warto wiedzieć, że jest to region, który został wpisany na listę UNESCO. Swoją wyjątkowość zawdzięcza winogronom Tempranillo oraz specyficznemu klimatowi regionu. Klimat kontynentalny tego miejsca powoduje, że po gorących, słonecznych dniach temperatura potrafi spaść nawet kilka stopni poniżej zera. 

Charakterystyczne w winach Ribera del Duero są aromaty wanilii, lukrecji czy goździków.

Nowy Świat, nowe smaki: winnice Chile i Nowej Zelandii

Chile może również poszczycić się winnicami, które są rozsławione na cały świat. Jedne z najstarszych winnic znajdują się w dolinie Maipo.

Wina, które z nich pochodzą oparte są na szczepach Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir czy Cabernet Sauvignon. 

Około 100 kilometrów od Santiago znajduje się kolejny rejon, w którym powstają wyjątkowe wina. Oczywiście mowa tu o Rapel Valey, gdzie panuje śródziemnomorski klimat. Warto wiedzieć, że dzięki położeniu winnic, które znajdują się bliżej oceanu lub w górach można znaleźć wiele charakterystycznych win

Nowa Zelandia jest krajem, który stosunkowo niedawno rozpoczął produkcję win. Pojawiły się one w połowie lat osiemdziesiątych. Warto wiedzieć, że jest to region, który uważany jest przede wszystkim za producenta białych win. 

Mają one intensywny, owocowy aromat, ale można również wyczuć zapach skoszonej trawy, cytrusy, marakuję czy mango. 

Polskie wina: odkryj rodzime smaki i nowe trendy

Historia polskiego winiarstwa sięga średniowiecza. Jednak wiele osób już o tym zapomniało. Po wojnie, gdy winnice zostały znacjonalizowane, wina polskie nie cieszyły się dobrą renomą. Do ich produkcji najczęściej wykorzystywano jabłka. 

Dopiero niedawno polskie wina zaczęły się odradzać. Na chwile obecną w Polsce znajduje się około 320 winnic rozrzuconych po całym kraju. 

Za wizytówkę polskich winiarni nadal uważane jest wino hybrydowe solaris. Charakteryzując polskie wina nie można pominąć rieslinga, który ma kwiatowo-cytrusowe nuty. Równie często spotykane są wina intensywnie pachnące miodem. 

Kolejnym trendem, który zauważamy na polskim rynku są wina musujące. 

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej