Curatolo Arini Marsala

Co warto wiedzieć o winie Marsala?

przez Dawid Lipiec

Wino Marsala to bardzo cenione wino wytwarzane na Sycylii. Powstaje ono z trzech głównych odmian winogron. Wino Marsala stało się popularnym trunkiem na całym świecie i jest chętnie wykorzystywane w kuchni. 

Wino Marsala – co warto wiedzieć? 

Warto na samym początku powiedzieć, że Wino Marsala to włoskie wino wytwarzane na Sycylii, a konkretniej w okolicach miasta Marsala, zlokalizowanego na zachodnim wybrzeżu wyspy. Mowa tutaj o wzmacnianym trunku, czyli wzbogacanym spirytusem. Dzięki temu ma ono wyższą zawartość alkoholu niż tradycyjne wina. Okazuje się, że wino Marsala powstaje z trzech podstawowych odmian winogron: białych Catarratto, Grillo i Inzolia oraz czerwonej Pignatello. Co więcej, trunek ten jest produkowany w różnych wariantach. Wiele zależy w tej kwestii od poziomu słodyczy i koloru. Przeważnie jednak wyróżnia się trzy podstawowe kategorie Marsali: Oro (złote), Ambra (bursztynowe) i Rubino (rubinowe). 

Wino Marsala zyskało na popularności głównie dzięki angielskiemu kupcowi Johnowi Woodhouse, który w czasie swojej wędrówki na Sycylię w XVIII wieku odkrył to wino i wprowadził je na rynek brytyjski. Od tamtego czasu trunek ten stał się popularny na całym globie i jest chętnie wykorzystywany w kuchni, nie tylko jako dodatek do dań mięsnych, ale także do deserów. 

Jak wytwarza się wino Marsala? 

Okazuje się, że wino Marsala wytwarzane jest z trzech podstawowych odmian winogron, a proces jego produkcji może trwać od paru miesięcy do paru lat, w zależności od rodzaju wina i jego kategorii. Pierwszym procesem tworzenia tego trunku jest zbiór winogron. Owoce te zbierane są z upraw rosnących wokół miasta Marsala na Sycylii. Odmiany winogron używane do produkcji wina Marsala to przede wszystkim białe odmiany Catarratto, Grillo i Inzolia oraz czerwona Pignatello. Kolejnym etapem jest wyciśnięcie soku. Winogrona są wyciskane, a uzyskany sok jest oczyszczany i przepuszczany przez proces filtracji. Należy również wspomnieć o fermentacji. Sok jest fermentowany, a dodatek wina z wcześniejszej produkcji nazywany „madre” jest dodawany do fermentującego soku, żeby rozpocząć proces fermentacji. Kolejnym etapem jest wzmacnianie. Po zakończeniu fermentacji dodawany jest spirytus etylowy. Celem jest wzmocnienie wina do poziomu alkoholu wynoszącego około 18-20 proc. 

WinnicaLidla WinnicaLidla

Następnym etapem wytwarzania wina Marsala jest starzenie go w dębowych beczkach przez minimum jeden rok. Co ważne, niektóre gatunki są starzone przez znacznie dłuższy okres. Podczas tego procesu, wino jest mieszane co jakiś czas, żeby zapewnić jednolity aromat i smak. Kolejny proces to mieszanie. Wina z różnych beczek mieszane są ze sobą, żeby osiągnąć właściwą równowagę smaku i aromatu. Następnie przychodzi czas na butelkowanie i zabezpieczenie wina w celu ochrony przed światłem. Wino Marsala jest obecnie produkowane w różnych wariantach. Wszystkie jego gatunki cechują się nutami karmelu, orzechów i suszonych owoców oraz wyższą zawartością alkoholu niż w przypadku tradycyjnych win. 

Do jakich potraw dodaje się wino Marsala? 

Wino Marsala to popularny dodatek do wielu różnych potraw, nie tylko słonych, ale też słodkich. Trunek ten dodaje się często do deserów. Mowa tutaj np. o tiramisu czy ciasteczkach. Warto do tego dodać też zabaglione i inne wypieki. Wino Marsala jest też składnikiem wielu kremów i sosów do lodów. Co więcej, używane jest w celu zamarynowania mięsa i ryb przed przygotowaniem. Dodatkowo jest składnikiem wielu sosów i duszonych dań mięsnych takich jak mięso wieprzowe, kurczak i cielęce. Wino Marsala jest też często dodawane do warzyw. Świetnie komponuje się ze szparagami, bakłażanem czy grzybami. 

Okazuje się, że wino Marsala to świetny dodatek do sosów i zup. Makaron z jego dodatkiem jest przepyszny. Co więcej, wino Marsala dodawane jest powszechnie do sosów do mięsa i do sosów na bazie oliwy z oliwek. Trunek ten jest również popularnym dodatkiem do serów pleśniowych, takich jak gorgonzola czy ricotta. Warto też dodać, że wino Marsala dodaje potrawom słodkawy smak i aromat, a także nadaje potrawom głębszy, bardziej złożony smak i zapach. 

Wino Marsala – gdzie kupić? Jaka jest jego cena? 

Okazuje się, że wino Marsala można dostać w wielu sklepach alkoholowych i internetowych. Jego cena może się różnić w zależności od producenta, rodzaju wina i pojemności butelki. Warto jednak wiedzieć, że przeważnie jego ceny zaczynają się od 30 do 45 zł za butelkę o pojemności 0,75 l. Co istotne, niektóre wina Marsala z wyższej półki mogą kosztować nawet paręset złotych za jedną butelkę. Należy zwrócić uwagę na jedną kategorię tego trunku, gdyż istnieją trzy rodzaje: Oro, Ambra i Rubino, różniące się kolorami i smakami. Ta pierwsza wersja ma złoty kolor, słodki smak i aromat. Ambra natomiast to wino o ciemniejszym kolorze i intensywniejszym smaku. Rubino ma kolor czerwony, z wyraźnym smakiem orzechów i rodzynków. Trzeba wiedzieć, że każdy z tych rodzajów wina może być użyty do innych potraw, więc warto wybrać odpowiedni rodzaj do danej potrawy. Wino Marsala można też kupić w niektórych supermarketach. 

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej