wpływ wina na zdrowie

Zdrowe wino – czy to możliwe? Jakie wina wybrać, aby dbać o swoje zdrowie?

przez Dawid Lipiec

Wybór wina nie powinien być przypadkowy. Niezbyt dobrym pomysłem będzie kierowanie się wyłącznie walorami smakowymi lub ceną. Warto mieć na uwadze również aspekty zdrowotne. Dobrej jakości trunek wypijany w niewielkich ilościach ma dobroczynny wpływ na organizm. Nie bez powodu mówi się, żeby sięgać po kieliszek czerwonego wina do kolacji. Zawiera mnóstwo antyoksydantów i jednocześnie poprawia trawienie. Podbija również walory smakowe potraw. Istnieje nawet coś takiego jak winoterapia, która obejmuje kąpiele w winie, peelingi z pestek winogron itd. 

Zdrowe wino, czyli jakie? 

Wino towarzyszy człowiekowi od wieków. Pasuje do niemalże każdej potrawy. Najczęściej wybór pada na czerwone wino. Na jego korzyść przemawiają ogromne ilość antyoksydantów. Przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się. Można wobec tego liczyć na to, że regularne picie czerwonego wina sprzyja zachowaniu młodzieńczego wyglądu. Nic więc dziwnego, że panie tak chętnie sięgają po ten trunek. Zawarte w winie antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, przy okazji niwelują stany zapalne. Niezwykle istotnym składnikiem jest resweratrol, który wypływa w dużej mierze na długowieczność. Kolejną zaletą czerwonego wina jest poprawienie trawienia. 

Wino pobudza łaknienie i wydzielanie soków odpowiedzialnych za strawienie pokarmu. Ma to szczególne znaczenie podczas spożywania tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Czerwone wino pasuje do nich idealnie. Na jego korzyść przemawia również pozytywny wpływ na funkcje poznawcze mózgu. Czerwone wino usprawnia pamięć, wzmaga koncentrację. Zmniejsza również ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i demencji. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że wypijanie kieliszka czerwonego wina pobudza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Można wobec tego powiedzieć, że wzmaga proces odchudzania, sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Oczywiście nie sprawdza się tutaj zasada, że im więcej, tym lepiej. Należy zachować umiar, nadmiar alkoholu szkodzi. Nie należy z nim przesadzać, nawet jeśli jest on wysokiej jakości. 

Jaki jest wpływ wina na zdrowie? 

Za pomocą czerwonego wina możliwe jest podniesienie stężenia dobrego cholesterolu. Zmniejsza się ryzyko wystąpienia zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że picie wina ma korzystny wpływ na funkcjonowanie nerek. Za jego pomocą możliwe staje się pobudzenie pracy tarczycy, trzustki, nadnerczy i gruczołów płciowych. Okazuje się, że u osób regularnie sięgających po czerwone wino występuje mniej przypadków zachorowań na kamienicę żółciową i nerkową. Warto mieć to na uwadze przy wyborze trunku do potrawy. 

WinnicaLidla WinnicaLidla

Czerwone wino zmniejsza również ryzyko rozwoju choroby Parkinsona. Wynika to przede wszystkim z obecności antocyjanów w trunku. Warto również wiedzieć, że czerwone wino sprzyja zachowaniu zdrowych zębów. W uzębieniu pojawia się mniej ubytków. Można również uchronić się przed próchnicą. Wynika to z tego, że alkohol działa antybakteryjnie. Kolejną zaletą czerwonego wina jest pozytywny wpływ na narząd wzroku. Regularnie wypijane zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy. W winie znajdują się także spore ilości garbników, które zabezpieczają organizm przed zmianami nowotworowymi. 

Białe wino też jest dobre, nie tylko w smaku 

Wiele mówi się o korzystnym działaniu czerwonego wina. Warto jednak wiedzieć, że białe wino również jest bardzo zdrowe. Jego regularne wypijanie przyczynia się do zwiększenia odporności. Okazuje się, że przeciwdziała zakażeniom bakterią helicobacter pylori, która odpowiada często za wrzody i zapalenie żołądka. Na korzyść białego wina przemawiają jego właściwości antyseptyczne. Wiąże się to z łagodzeniem podrażnień, przyśpieszeniem procesu gojenia się ran. 

Białe wino działa dezynfekująco. Znajduje się w nim mnóstwo antyoksydantów. Jego picie zmniejsza wobec tego ryzyko rozwoju chorób serca. Przeciwdziała zatorom w tętnicach. Warto docenić właściwości antykoagulacyjne. Zaletą wypijania białego wina jest wzmocnienie kości. Wynika to ze sporej zawartości fosforu. Oczywiście zawsze należy zachować umiar w przypadku alkoholu.

Co przemawia na korzyść białego wina? 

Pozytywny wpływ na organizm wykazuje wypijanie dziennie jednego kieliszka wina. Można serwować je do kolacji, obiadu. Jest to wobec tego połączenie przyjemnego z pożytecznym. Okazuje się, że białe wino zapobiega nowotworom. Są nawet badania naukowe, które potwierdzają ochronne działanie przed rakiem piersi. Na korzyść trunku przemawia również wspomaganie płuc. Białe wino zwiększa ich wydolność. Wypijanie go przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu. Przekłada się to na ochronę komórek przed utlenianiem. 

Dla wielu osób świetną wiadomością będzie również fakt, że picie wina przyczynia się do zwiększenia libido. Wynika to w dużej mierze ze sporej ilości antyoksydantów. Wpływają korzystnie na naczynia krwionośne, usprawniają dopływ krwi do narządów płciowych. Kolacja przy winie wydaje się być wobec tego świetnym rozwiązaniem, szczególnie jeśli dołoży się do tego jakiś afrodyzjaki typu owoce morza. 

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej