karafka na wino

Sztuka dekantacji i serwowania wina: Kluczowe kroki dla prawdziwych znawców

przez Dawid Lipiec

Nie da się ukryć, że kultura picia alkoholu w Polsce z roku na rok rośnie. Obecnie nie sięgamy tylko po wódkę i piwo, lecz coraz częściej Polacy próbują nieco bardziej wyrafinowanych trunków, czyli wysokiej jakości win. Zanim jednak sięgniemy po najlepsze wina, warto dowiedzieć się kilku podstaw obchodzenia się z nimi. Jak powinno wyglądać otwieranie wina, czym jest dekantacja, a także jak wybrać odpowiednie kieliszki? Te i wiele innych informacji możesz odnaleźć poniżej. 

Dekantacja wina: kiedy, jak i dlaczego?

Wiedzieć trzeba, że wino, zanim trafi do konsumenta, może spędzić naprawdę wiele lat w butelce. W tym czasie wytrącać się z niego będą różnego typu osady, które mogą zakłócać poprawny odbiór jego smaków. Rzecz jasna nie jest to zjawisko szkodliwe i dość łatwo można sobie z nim poradzić. Żeby tak było, trzeba wino poddać dekantacji. 

Na szczęście nie jest to specjalnie skomplikowany proces. Zaleca się bowiem, aby przed podaniem wino przelać z butelki do karafki i pozostawić na pewien czas. Pozwoli to pozbyć się wszystkich osadów, a dodatkowo napowietrzy wino, co sprawi, że uwolnią się wszystkie jego zapachy i aromaty. 

Wino a temperatura serwowania: kluczowe zasady dla optymalnego smaku

Kolejną niezwykle ważną sprawą, o której koniecznie musimy pamiętać podczas serwowania naszym gościom wina, jest zadbanie o jego odpowiednią temperaturę. Czy wino ma być schłodzone niczym piwo, czy też może jego temperatura powinna być wyższa? Lepiej się tego dowiedzieć, ponieważ za ciepłe lub zbyt zimne wino może znacznie zmienić swój smak. 

WinnicaLidla
WinnicaLidla

Każdy z nas doskonale wie, że na rynku dostępne są najróżniejsze rodzaje win. Dzielą się one nie tylko na wina białe lub czerwone, lecz także na musujące, słodkie lub aromatyczne. Wszystkie one powinny być podawane w nieco innej temperaturze. 

Klasyczne czerwone wino powinno mieć temperaturę około 17-18°C. Im wino staje się lżejsze i delikatniejsze, tym spadać powinna temperatura jego podawania. I tak w przypadku win białych mowa jest o 8-9°C i 6-8°C dla win różowych. Jak więc widać, w przypadku dwóch skrajnych typów wina ma się do czynienia nawet z 10°C różnicy pomiędzy nimi. 

Szkło dla koneserów: wybór odpowiednich kieliszków do wina

Każdy miłośnik wina doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nie liczy się tylko to, co się aktualnie pije, lecz również to, z czego się pije. Na rynku dostać można najróżniejsze kieliszki do wina, które charakteryzować się mogą naprawdę zróżnicowanymi cechami. Warto więc wiedzieć, jak wybrać odpowiednie szkło do picia wina. 

Oczywistą podstawą i cechą charakterystyczną każdego kieliszka do wina jest jego kolor — bezwzględnie musi być on wykonany z przezroczystego szkła. Jest to bardzo ważne, ponieważ przezroczyste szkło umożliwiać będzie podziwianie barwy trunku bez względu na to, czy pić się będzie wino białe, czy też czerwone. 

Kolejną krytycznie ważną cechą jest nóżka kieliszka. Warto zwrócić tu w pierwszej kolejności uwagę na jej długość. Dobry kieliszek powinien mieć ją na tyle długą, aby można było ją chwycić w całości dłonią, bez jednoczesnego kontaktu z winem. Jeśli tak się nie stanie, ciepło dłoni będzie ogrzewało wino, co może powodować zmianę jego smaku.

Jak natomiast wygląda kwestia pojemności? Przyjmuje się, że kieliszek powinien nam umożliwić zamieszanie nim bez żadnego wysiłku i ryzyka rozlania wina. 

Sztuka otwierania wina: techniki i narzędzia dla perfekcji

Nie mniej ważne niż smak i aromat wina jest odpowiednie przygotowanie do jego spożywania. Kluczowe w tym wypadku jest to, jak butelka z winem zostanie otworzona. 

Oczywiście każdy doskonale wie, że wino otwiera się przy pomocy specjalnego korkociągu lub trybuszona barmańskiego. Bez względu jednak na to, jakim narzędziem będzie się posługiwało, kluczowe jest to, aby nie doszło do przebicia korka — wino nie może mieć pod żadnym pozorem kontaktu z metalem. Dodatkowo podczas wyjmowania korka nie można doprowadzić do wydania przez butelkę charakterystycznego dźwięku — korek musi opuścić ją zupełnie bezgłośnie. 

Co jednak zrobić w sytuacji, gdy nie mamy aktualnie pod ręką żadnego korkociągu? Nic straconego, ponieważ i tak możemy cieszyć się ze smaku pysznego wina. W tym wypadku rozwiązania są dwa — można przy pomocy np. noża wepchnąć korek do środka lub też za pomocą nawet zwykłej zapalniczki podgrzewać szyjkę wina, co stopniowo doprowadzać będzie do wysuwania się z niej korka. 

Wino a dekoracje stołu: inspiracje dla eleganckich prezentacji 

Każdy doskonale wie, że jedzenie i napoje smakują o wiele lepiej, jeśli doskonale prezentują się również od strony wizualnej. To właśnie dlatego najlepsi kucharze świata tak dbają o wygląd swoich potraw. Co bardzo ciekawe, dotyczy to również tego, w jakich okolicznościach będzie się piło wino. 

Zalecane jest, aby podczas picia wina zadbać o odpowiednią dekorację stołu. Warto więc zadbać nie tylko o właściwy obrus i talerze, lecz nawet sztućce. Wszystko jest rzecz jasna kwestią gustu, lecz zaleca się, aby np. do czerwonego wina wszystkie elementy utrzymane były w kolorze białym lub srebrnym. 

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej