beczki na wino

Poznaj wina chablis

przez Dawid Lipiec

Do wyboru jest mnóstwo trunków, różnią się one pod wieloma względami. Dobrej jakości wino uznaje się za produkt o wysokich walorach prozdrowotnych. Oczywiście jak zawsze trzeba zachować umiar, pić alkohol w niewielkich ilościach. Jeśli ktoś szuka produktu o nieprzeciętnym smaku, to powinno zainteresować go chablis wino. Zalicza się je do jednych z najlepszych win burgundzkich. Nie bez powodu mówi się, że to właśnie Burgundia jest wysoko cenionym regionem winiarskim. Dzieli się na wiele subregionów, między innymi na chablis, w którym produkuje się wino o tej samej nazwie.

Skąd wzięło się chablis wino?

Chablis to region w Burgundii usytuowany w północnej części kraju. Jest on znany z tego, że produkuje wyłącznie białe wina. Powstają one w całości z konkretnego szczepu, czyli chardonnay. Uprawa winorośli w regionie chablis nie należy do łatwych ze względu na warunki klimatyczne. Niestety pojawiają się przymrozki wiosną, które nierzadko prowadzą do zaburzenia procesów wegetacyjnego roślin. Istnieje ryzyko kiepskich zbiorów. Konieczne staje się wobec tego zapewnienie winorośli optymalnych warunków do wzrostu, stałej temperatury.

Rośliny są ogrzewane, niektórzy nawet polewają pąki wodą, która po zamarznięciu zapewnia barierę przed działaniem mrozów. Pierwsze wzmianki o chablis pojawiły się już w XIII wieku. W pierwszej połowie XX wieku białe wino chablis otrzymało status produktu kontrolowanego pochodzenia. Miało to na celu objęcie ochroną nazwy i zagwarantowanie produktów najwyższej jakości. W większości przypadków wina chablis są produkowane w zbiornikach wykonanych ze stali nierdzewnej. W mniejszym stopniu sięga się po beczki dębowe. Duży wpływ ma na to konkretny region. W niektórych częściach Burgundii leżakowanie w beczkach jest czymś powszechnym.

Zobacz także:  Gruzińskie wina ekologiczne - smak natury w kieliszku

Czym charakteryzują się wina chablis?

Wina chablis nie bez powodu są drogie. Dobrej jakości trunek kosztuje nawet pół tysiąca złotych. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, bo płaci się za jedno z najlepszych win burgundzkich. Chablis jest trunkiem bardzo charakterystycznym. Ma ostrą i wysoką kwasowość. Można wyraźnie wyczuć świeżość, nutę cytrusową. Wina chablis są winami białymi, wytrawnymi lub bardzo wytrawnymi. Na walory smakowe wpływa skład gleby, na której rośnie winorośl. Zawiera ona sporo wapienia, co przekłada się na mineralność i ostrość. W glebie znajduje się sporo glinu, skamieniałych muszli. Przekłada się to oczywiście na wysoką mineralność podłoża, która wyraźnie czuć.

Warto jednak zaznaczyć, że wino chablis nie ma intensywnego owocowego bukietu. Dominują akcenty jabłka, cytrusów i mięty. Wraz z upływem czasu blado-żółte wino z zielonymi refleksami przybiera kolor złocisty. Wino chablis ma jasne zabarwienie. Dla koneserów jest to trunek bardzo dobrze zbudowany, mineralny. Specyficzne walory smakowe wynikają z uprawy winorośli na chłodniejszych obszarach. Wino chablis idealnie sprawdza się w połączeniu z owocami morza. Warto podawać je do potraw rybnych, z krewetkami, homarami, ostrygami. Wspaniale odnajduje się również w towarzystwie świeżych serów. Wino chablis będzie świetną opcją do sałatek i rozmaitych dań warzywnych.

Co warto wiedzieć o winach chablis?

Wyróżnia się cztery podstawowe poziomy jakości w przypadku wina chablis. Warto znać klasyfikację, bo na jej podstawie można szybko stwierdzić, skąd dokładnie pochodzi dany trunek, jakimi wyróżnia się walorami smakowymi.

Petit Chablis

Dużą popularnością cieszy się petit chablis. Jest to wino świeże, owocowe i kwiatowe. Winorośl uprawia się na glebie wapiennej, zasobnej w piaskowy muł. Winnice znajdują się stosunkowo nisko nad poziomem morza. Petit chablis charakteryzuje się przede wszystkim nutą cytryny, grejpfruta. Można także wyczuć wyraźnie akację. Jeśli ktoś decyduje się na zakup tego rodzaju alkoholu, to powinien wybrać stosunkowo młody trunek, do trzech lat od zabutelkowania. Za bardziej złożone uznaje się wina chablis. W ich przypadku można mówić o przewadze nut owocowych. Czuć też wyraźnie mineralność. Chablis najlepiej smakuje, gdy ma 3 – 5 lat. Jest to trunek, w którym da się wyczuć limonkę, cytrynę, miętę, jabłko, gruszkę, lukrecję.

wina chablis
Petit Chablis

Chablis Premier Cru

Kolejną opcją będzie chablis premier cru. Jest to świetna opcja dla osób, które szukają alkoholu bogatego, o bardziej wyrazistym smaku. W celu wydobycia go istotne będzie odczekanie chwili po wlaniu do kieliszka. W zależności od regionu walory smakowe chablis premier cru są inne. Produkowane w tradycyjny sposób mają nutkę jabłka, cytrusów, gruszki, moreli, melona. Z kolei wina beczkowane cechują się kremową teksturą. Można mówić o maślanym smaku, dodatku przypraw. Wina chablis premier cru świetnie smakują zarówno w wersji paroletniej, jak i po kilkunastu latach od zabutelkowania. Cechują się wysoką kwasowością i mineralnością. Jest także chablis grand cru, czyli wino o wysokiej koncentracji. Wyraźnie czuć kwaskowatość i mineralność oraz dojrzały owoc. Jest nuta jabłka, ananasa, miodu, moreli, brzoskwini, bzu, akacji. Chablis grand cru najlepiej smakuje po co najmniej kilkunastu latach.

Chablis Premier Cru

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej